postheadericon Ręcznie robione z cukru, masła, makaronu

Doskonałym pomysłem na nietuzinkową ozdobę świąteczną są figurki wielkanocne- samodzielnie wykonane z masy cukrowej, ulepione z masła bądź uformowane z makaronu. Efektownym rezultatem możemy pochwalić się w koszyczku ze święconką, a następnie umieścić zrobione figurki na świątecznym stole pośród tradycyjnych rarytasów wielkanocnych.

 

KOLOROWY BARANEK Z MASY CUKROWEJ

Potrzebne składniki: 3 szklanki cukru pudru, 4 łyżeczki cukru kryształ, galaretka w proszku o dowolnym smaku, barwnik spożywczy w żelu (w tubce), woda

Sposób wykonania:

1.Cukier kryształ rozpuszczamy na słabym ogniu. Powstały syrop odstawiamy do przestygnięcia.

2.Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier puder, ostudzony syrop i odrobinę wody. Całość dokładnie zagniatamy.

3.Dodajemy galaretkę w proszku i ponownie zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej plastycznej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wodę lub dosypujmy cukru pudru.

4.Z gotowej masy cukrowej formujemy baranka. Dekorujemy barwnikiem spożywczym.

5.Odstawiamy w chłodne miejsce do stwardnienia.

 

BARANEK WIELKANOCNY Z MAKARONU

Potrzebne składniki: makaron- muszelki (duże, małe), pene, kolanka; klej silikonowy, bezbarwny lakier akrylowy

Sposób wykonania:

1.Podłużny korpus baranka tworzymy sklejając ze sobą małe muszelki. Odstawiamy na kilka minut do wyschnięcia kleju.

2.Głowę baranka wykonujemy z pojedynczej dużej muszelki i dwóch kolanek przyklejonych po bokach imitujących uszy. Gotową główkę przyklejamy do tułowia.

3.Nogi figurki tworzy makaron pene przytwierdzony do spodu muszelkowego korpusu.

4.Całość pokrywamy cienką warstwą bezbarwnego lakieru, po czym odstawiamy do wyschnięcia.

 

MAŚLANY BARANEK WIELKANOCNY

Potrzebne składniki: masło (o temperaturze pokojowej), foremka w kształcie baranka, folia spożywcza

Sposób wykonania:

1.Foremkę starannie wykładamy folią spożywczą.

2.Za pomocą łyżki nakładamy masło do formy. Delikatnie dociskamy, aby uzyskać pożądany kształt figurki.

3.Odstawiamy w chłodne miejsce, a po kilkunastu minutach wyciągamy wraz z folią.

4.Baranka stawiamy na talerzyku, po czym delikatnie ściągamy z niego folię.

Zdecydowanie bardziej czasochłonnym sposobem na wielkanocną figurkę maślaną jest własnoręczne „rzeźbienie” baranka w kostce masła, przy pomocy sztućców lub wykałaczek.